25 Nisan 2024
İstanbul / Turkey
İnceleme

Elektrikli otomobil Renault Zoe ile uzun yola çıkılır mı?

elektrikli otomobil

Elektrikli otomobil ile uzun yola çıkılır mı sorusunun yanıtını bu videoda veriyorum. Hazırladığım videoda 52 kWh kapasitesinde pile sahip olan Renault Zoe ile İstanbul’dan Balıkesir’e kadar yolculuk yaptım. Gidiş geliş olarak hesapladığımda toplam şehirlerarası yolculuğum yaklaşık 935 km tuttu.

Araçta ZES aboneliği olduğu için tüm şarj işlemleri bu istasyonlarda yapıldı. İstasyonların yerini telefona yüklediğim ZES uygulaması ile belirledim. Bu uygulamayı mutlaka kullanın zira istasyonların aktif durumunu gösteriyor.

Ayrıca ABPRP ve PlugShare uygulamalarını da isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz. Elektrikli otomobil kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran uygulamalar bunlar.

Elektrikli otomobil

Yolculuğumun ilk aşaması 24 Eylül 2022 Cumartesi günü sabah 7 sularında İstanbul Beylikdüzü’nden başladı ve saat 11 gibi Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine ulaştım. Yolculuk sırasında bir kez Osmangazi Köprüsü’nun girişindeki Oksijen istasyonunda ZES DC şarj ile aracın şarjını gerçekleştirdim.

Mustafakemalpaşa’da biraz zaman geçirdikten sonra akşam saatlerinde yola çıktım ve Susurluk Oksjien tesislerinde DC şarj molası verdikten sonra Edremit’e (annemin yanına) gittim. Geceyi orada geçirdikten sonra sabah kahvaltısını yaparken aracı bir kez daha şarj edip Mustafakemalpaşa’ya döndüm. dönüş yolunda aracı tekrar DC ile şarj edip İstanbul’a doğru yola çıktık. Son şarjımızı ise yine Osmangazi Köprüsü çıkışındaki Oksjien tesislerinde AC şarj olarak yaptık. DC şarj dolu idi.

İstanbul / Beylikdüzü * Bursa – Mustafakemalpaşa – 253 km
Mustafakemalpaşa – Edremit – 160 km

Gidiş dönüşü de hesaba katarsak şehirlerarası yol 826 km tuttu. Gittiğim şehirlerde de biraz araç kullandığım için toplam rakam 935 km oldu.

Elektrikli otomobil

ZES şarj tarifeleri (yolculuğun yapıldığı tarih itibariyle)

AC Soket Tarifesi

TÜKETİM FİYAT / BİRİM
AC Tip 2 soketler 7,8 TL/kWh

DC Soket Tarifesi
TÜKETİM FİYAT / BİRİM
DC CCS 9,8 TL/kWh
DC CHAdeMO 9,8 TL/kWh

İstanbul’da aracı kullandığım süre de hesaba katılırsa toplamda 1138 km yol yaptım. Bu süreçte aracı 8 kez şarj ettim. Son şarjımı ise aracı düşük menzille vermemek adına yaptım ve teslim sırasında menzil 250 km gösteriyordu.

Şehirlerarası yolda şarj istasyonlarındaki şari maliyeti kaba bir hesapla kilometre başına 1.3 TL oluyor.

Elektrikli otomobil

Elektrikli otomobillerde rejenerasyon konusu

Elektrikli otomobillerin bir çoğunda rejenerasyon özelliği bulunuyor. Tekerleklerdeki özel bir sistem sayesinde harcanın enerjinin bir kısmı frene basıldığında ya da araç yokuş aşağı giderken geri kazanılıyor. Bu da aracın menzilinin gösterdiği değerden yüzde 10-15 oranında fazla olmasını sağlıyor. Ancak şehirlerarası yollarda bu özelliği fazla kullanamıyorsunuz.

Renault Zoe menzil

Renault Zoe’nin menzili WLTP standartlarına göre 395 km. Ancak şehirlerarası yolla dur kalk olmadığı ve bu sayede rejenaresyon yapıp menzili artımadığıml ve uzun yolda şehir içine göre hızlı gitmek zorunda kaldığım için bu menzil 30-350 km’ye düştü.

Araçta ev tipi prizden şarj sağlayacak kablo olmadığı için bütün şarjları maliyeti biraz daha yüksek olan şarj istasyonlarında yapmak zorunda kaldım. Eğer gittiğiniz yerde priz bulup (bu anneninizin ya da bir akrabınızın evinin prizi olabilir) şarj etsem maliyetleri biraz düşerdi. Ancak bu yöntem oldukça uzun sürüyor (Zoe için 15.5 saat) ve her yerde kullanabileceğiniz bir priz bulmak her zaman mümkün olmayabilir.

Renault Zoe şarj süreleri

Renault Zoe 50 kW DC şarj ile 65 dakika sıfırdan yüzde 80’e kadar şarj olabiliyor. Bu değer 22 kW şarj ile 135 dakikaya çıkıyor. DC, AC şarj göre biraz daha maliyetli olsa da zamandan ciddi bir tasarruf sağlıyor ki bu da şehirlerarası yolculuklarda önemli bir etken.

Peki 900 küsur km için neden çok fazla sayıda şarj yaptım. Bu sorunun yanıtı çok açık: Şarj istasyonlarının yeri ile menzilin azaldığı zamanları tam tutturmak kolay değil. Çok az kalan menzille özellikel uzun yola çıkmak mantıklı olmayacağı için pil tam bitmeden ya da 100-150 km kala şarj etmek durumunda kaldım.

Elektrikli otomobil ile uzun yola çıkılır mı? İşte bu sorunun yanıtı!

Evet elektrikli otomobil ile uzun yola çıkılır fakat konfordan biraz taviz vermek gerekiyor. Zira geleneksel yakıtlı bir otomobilde 5 dakikada dolan bir depo elektrikli otomobilde en hızlı şarjı bile bulsanız 65 dakikada doluyor. En azından Zoe için rakam böyle. Hal böyle olunca konfordan ciddi tasarruf ederek bir yolculuk yapıyorsunuz.

İlerde artacak menziller ve kısalacak şarj süreleri ile bu sorunun da ortadan kalkacağını düşünüyorum.

YouTube kanalımda yayınlanan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz:

administrator
20 yılı aşkın zamandır içerik üreten teknolojik kişilik. Aynı zamanda uruninceleme.net sitesinin kurucusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir